Dwa pomysły na świetlicę w Kaniach

Gmina Brwinów planuje budowę kolejnej świetlicy wiejskiej. Dwie koncepcje zostały szczegółowo przedstawione 6 listopada na spotkaniu z mieszkańcami Kań. Uwagi można przekazywać do 15 listopada 2017 r.

 

Działka przeznaczona pod budowę świetlicy, pozyskana przez gminę Brwinów w 2015 r., znajduje się we wsi Kanie przy ul. Piłsudskiego, ok. 100 m od ul. Warszawskiej (DW nr 719). Ma powierzchnię 3000 m kw. i nieregularny kształt – do ul. Piłsudskiego przylega część o szerokości ok. 19 m i długości ok. 50 m, a część w głębi jest prostokątem o wymiarach ok. 45 m x 50 m.

Przygotowane dwie różne koncepcje świetlicy posiadają kilka wspólnych założeń:

  • Aby zapewnić bezpieczeństwo użytkownikom świetlicy, przyjęta została zasada oddzielenia ruchu samochodowego, rowerowego i pieszego.
  • Uzupełnieniem zabudowy będą elementy zagospodarowania terenu: plac zabaw, niewielki wał ziemny, oddzielający teren wewnętrzny od działek sąsiednich i tworzący wraz z zabudową zamkniętą przestrzeń, oraz śmietnik zlokalizowany w rejonie bramy wjazdowej.
  • Zasadą przy projektowaniu wnętrz jest wydzielanie pomieszczeń technicznych i sanitarnych pełnymi, murowanymi ścianami, a pomieszczeń o funkcji podstawowej – ścianami przeszklonymi, łączącymi je wizualnie.
  • Pomieszczenia do zajęć – sale w rejonie holu wejściowego i duża sala główna – będą miały charakter wielofunkcyjny z możliwością organizacji zajęć o  różnym charakterze, w zależności od bieżących potrzeb.

 

 

WERSJA 1

Forma zabudowy

Pierwsza wersja przewiduje zabudowę o formie tradycyjnej, nawiązującej do typowego układu gospodarstwa wiejskiego na działce siedliskowej. Świetlica, zadaszony taras i wiata na rowery mają proste formy ze spadzistymi dachami i tworzą kompozycję wyraźnie wyodrębnionych brył. Materiały wykończeniowe nawiązują do tradycyjnej formy zabudowy. Na elewacjach poza tynkiem, przewiduje się elementy z kamienia łupanego i drewna, a na dachach – dachówkę ceramiczną.

Rozplanowanie budynku

Drzwi do budynku świetlicy są w tej wersji częścią dużego, przeszklonego otworu, zwieńczonego łagodnym łukiem i doświetlającego hol. Na prawo od holu znajduje się główna sala w budynku dla ok. 100 osób i przylegający do jej dłuższego boku i oświetlony światłem dziennym korytarz. Prowadzi on do wyjścia na zadaszony taras połączony z budynkiem świetlicy zadaszonym łącznikiem. Na jego zakończeniu znajduje się magazyn służący do przechowywania wyposażenia sali głównej i tarasu.

Na wprost holu wejściowego zaplanowano aneks kuchenny obsługujący salę główną, który może służyć np. do prowadzenia zajęć związanych z gotowaniem, oraz wielofunkcyjną salkę przeznaczoną m.in. do nauki języków obcych. Na lewo od wejścia do budynku znajduje się wyizolowana akustycznie sala przeznaczona do zajęć muzycznych.

W południowo-zachodnim narożniku znajdują się pomieszczenia pomocnicze: kotłownia, węzeł sanitarny z wydzielonymi toaletami dla kobiet, mężczyzn i osób niepełnosprawnych oraz korytarz ze schodami prowadzącymi na poddasze gospodarcze. Z korytarza dostępna jest niewielka samoobsługowa szatnia w postaci wnęki z wieszakami na ubrania i wyjście gospodarcze, znajdujące się na jego końcu.

 

WERSJA 2

Forma zabudowy

Druga wersja przewiduje zabudowę o formie współczesnej, mającej prostą i zwartą bryłę, z tarasem pod dachem budynku świetlicy i wiatą na rowery przylegającą bezpośrednio do elewacji. Wzdłuż frontowej elewacji budynku zaprojektowano podcień osłaniający strefę wejścia i łączący altanę oraz taras. Materiały wykończeniowe zabudowy mają współgrać ze współczesną formą. Ta wersja świetlicy przewiduje poza tynkiem wykończenie elewacji elementami ze stali i szarej cegły betonowej, a dachów – blachą tytanowo-cynkową łączoną na rąbek stojący. Na połaci dachowej od frontu znajduje się duże przeszklenie, podkreślające główne wejście do budynku i doświetlające strefę wejścia.

Rozplanowanie budynku

Wejście do holu prowadzi poprzez zewnętrzny podcień. Na prawo od holu wejściowego znajduje się główna sala w budynku. Za salą – od jej zachodniej strony – znajduje się zadaszony taras, dostępny z sali przez przeszklone, podwójne drzwi i domknięty od zachodu murowaną ścianką. Z tyłu tarasu znajduje się magazyn, który służy do przechowywania wyposażenia sali głównej i tarasu, a także osłania taras od strony południowej.

Na wprost od holu głównego znajduje się aneks kuchenny obsługujący salę główną oraz mniejsza salka przeznaczona np. do nauki języków, a na lewo od wejścia do budynku – wyizolowana akustycznie sala do zajęć muzycznych. Pozostałą przestrzeń od strony wschodniej zajmują pomieszczenia pomocnicze (podobnie jak w wersji 1).

 

Podczas spotkania udało się wyjaśnić od razu kilka kwestii. Najbliżsi sąsiedzi, oddzieleni od ciągu komunikacyjnego prowadzącego do świetlicy betonowym płotem, zaproponowali odsunięcie drogi dojazdowej i przeniesienie miejsc parkingowych na drugą stronę, co jednak nie jest możliwe ze względu na obowiązujące przepisy. Gmina ze swej strony zadba o odpowiednie nasadzenia zieleni oddzielające teren świetlicy od okolicznych posesji.

 

Uwagi można przesyłać do 15 listopada 2017 r. pisemnie na adres: Urząd Gminy Brwinów, ul. Grodziska 12, 05-840 Brwinów lub pocztą elektroniczną na adres: konsultacje@brwinow.pl z dopiskiem „Świetlica w Kaniach”.

 

Zainteresowani szczegółowymi zdjęciami i planami obu koncepcji mogą je pobrać ze strony brwinow.pl

 

Komentarze

Komentarze mogą być dodawane i oglądane tylko przez zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub zarejestruj jeśli jeszcze nie posiadasz konta.

Powrót