Forum dyskusyjne
20.10.2008, 23:49
Szopenoi
star
Postów: 36
 
Muffiny z otrębów z morelami:

Składniki:
1 1/2 szklanki otrębów
3/4 szklanki wrzątku
duże jajo
150 g miękkiego tofu (mozna zastapić jogurtem naturalnym)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
łyżka oliwy z oliwek
1/2 szklanki suszonych moreli pokrojonych w małe kawałki
1 1/4 szklanki mąki pszennej  
1/4 szklanki fruktozy
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej

Wykonanie:
1. W dużej misce zalać otręby wrzątkiem. Dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia
2. Zmiksować jajko, tofu, jogurt i oliwę z oliwek na masę o konsystencji puree.
3. Dodać otręby i morele
4. W misce wymieszać razem mąkę, fruktozę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać do otrębów i reszty składników. Mieszać za pomocą widelca tak długo, aż wszystko stanie się wilgotne
5. Podgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C.
6. Włożyć ciasto do 12 foremek do muffinek, albo zwykłych foremek do babeczek, uprzednio posmarowanych odrobiną oliwy z oliwek (ja mam foremki silikonowe, więc tego nie robię). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut.

Czekamy na kolejne pomysły kulinarne z otrębami w roli głównej.
16.02.2010, 20:49
Pestka

Postów: 6
 
Otrębowe placki

2 łyżki stołowe otrąb owsianych
2 łyżki stołowe otrąb pszennych
1 łyżka stołowa serka homogenizowanego
1 jajko
sól/ cukier/ cynamon - do smaku wg uznania

Składniki połączyć i dobrze ubić na gładką masę. Smażyć 1 minutę z każdej strony na nieprzywierającej patelni posmarowanej dwiema kroplami oliwy za pomocą papierowego ręcznika.
Doskonała dzienna dawka błonnika, a także alternatywa dla chrupkiego pieczywa czyli produkt "chlebopodobny". Dłuższe smażenie zwiększa chrupkość.