Aktualności
Ogólne

Kategoria: Ogólne

2019.04.02 

OSP Brwinów w konkursie

Budynek Ochotniczej Straży Pożarnej w Brwinowie bierze udział w konkursie „Modernizacja roku” w kategorii „elewacje i termorenowacje”. Trwa już głosowanie internautów – każdy głos się liczy!

Na stronie www.bit.ly/głosowanie_OSP można codziennie oddać jeden głos. Głosowanie internautów trwa do 21 maja 2019 r.

– Na tle innych zgłoszonych przykładów modernizacji z całej Polski, nasz budynek wyróżnia się dodatkowym efektem wizualnym. Odnowioną elewację ozdobił mural będący przestrzennym obrazem wnętrza budynku. Widać na nim strażaków, którzy przygotowują się do akcji. W pierwszej chwili wydaje się, że spoglądamy przez przeszkloną ścianę do wnętrza budynku – opisuje burmistrz Arkadiusz Kosiński.

Projekt muralu został wybrany spośród 15 prac, które wpłynęły na konkurs ogłoszony przez gminę Brwinów. Komisja konkursowa w skład której weszli m.in. wykładowcy warszawskiej ASP oraz przedstawiciele brwinowskiej OSP jednogłośnie wskazała pracę pracowni Piotra Topczyłko.

Budynek OSP w Brwinowie przy ul. Pszczelińskiej został wyremontowany w drugiej połowie 2018 roku. Wykonano szereg prac polegających m.in. na termomodernizacji zgodnie z zaleceniem audytu energetycznego, wykonaniu nowej elewacji, obróbek blacharskich, parapetów okiennych, pokryciu dachu wieżyczki, wymianie części stolarki okiennej na nową o parametrach spełniających wymagania obowiązujących przepisów ochrony cieplnej budynków, ochronie części podziemnej przed wilgocią, usprawnieniu wentylacji piwnic przez udrożnienie kanałów wentylacji grawitacyjnej oraz wykonaniu nowych nawiewów, naprawie pęknięć ścian elewacyjnych metodą wklejanych prętów oraz iniekcją rys pod ciśnieniem mineralnym materiałem oraz wykonaniu oświetlenia zewnętrznego.

Efektem modernizacji jest m.in. zwiększenie izolacyjności termicznej i obniżenie kosztów ogrzewania, osuszenie piwnic, zatrzymanie procesu degradacji elementów konstrukcji, znaczna poprawa estetyki (nowa elewacja, okładzina cokołu, daszki nad wjazdami, nowe schody wejściowe z balustradą, nowa brama i furtka, nowe kraty okienne, nowe pokrycie wieżyczki blachą, mural o tematyce strażackiej i zegar), a także poprawa funkcjonalności (nowoczesna stolarka okienna z nawiewnikami, nowe drzwi na dach, nowa nawierzchnia placu ze spadkami i odwodnieniem liniowym, poszerzony plac, daszki nad bramami, a także oświetlenie placu).

Koszt prac wyniósł 621 150 zł, z czego 23 742 zł dotacji na remont stolarki okiennej przyznał samorząd województwa mazowieckiego.

Komentarze

Komentarze mogą być dodawane i oglądane tylko przez zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub zarejestruj jeśli jeszcze nie posiadasz konta.

Powrót