Ciasta

Makaroniki z otrębami pszennymi


Składniki:

2 białka 
szczypta soli 
6 dag cukru trzcinowego (ok. 1/3 szklanki) 
5 dag otrębów pszennych (ok. 1 szklanka) 
2 dag wiórków kokosowych (ok. ¼ szklanki)

 

Wykonanie:

1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier trzcinowy i dalej ubijać. Następnie wsypać otręby pszenne, wiórki kokosowe i razem wymieszać.

2. Formę do pieczenia posmarować grubą warstwą margaryny i wykładać łyżeczką masę. Formować ciasteczka (jedna pełna łyżeczka = jedno ciasteczko). Od razu włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.

3. Z podanych składników wyjdzie około 15 sztuk makaroników z otrębami pszennymi.

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: www.smaczny.pl

 

Muffiny z otrębów z morelami:

Składniki: 
1 1/2 szklanki otrębów 
3/4 szklanki wrzątku 
duże jajo 
150 g miękkiego tofu (można zastąpić jogurtem naturalnym) 
1/2 szklanki jogurtu naturalnego 
łyżka oliwy z oliwek 
1/2 szklanki suszonych moreli pokrojonych w małe kawałki 
1 1/4 szklanki mąki pszennej  
1/4 szklanki fruktozy 
łyżeczka sody oczyszczonej 
szczypta soli 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/4 łyżeczki mielonych goździków 
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej 

Wykonanie: 
1. W dużej misce zalać otręby wrzątkiem. Dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia 
2. Zmiksować jajko, tofu, jogurt i oliwę z oliwek na masę o konsystencji puree. 
3. Dodać otręby i morele 
4. W misce wymieszać razem mąkę, fruktozę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać do otrębów i reszty składników. Mieszać za pomocą widelca tak długo, aż wszystko stanie się wilgotne 
5. Podgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C 
6. Włożyć ciasto do 12 foremek na muffiny, albo zwykłych foremek do babeczek, uprzednio posmarowanych odrobiną oliwy z oliwek (ja mam foremki silikonowe, więc tego nie robię). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut.

 

Przepis przesłany przez jednego z mieszkańców Otrębus

 

Szarlotka z miodem i otrębami


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej razowej 
20 dag masła 
1 żółtko 
1 łyżka miodu 
1 łyżka oliwy 
2 łyżki otrąb 
1 kg jabłek antonówek 
garść rodzynek 
1 łyżka oleju 
1 paczka płatków migdałowych


Wykonanie:
1. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, schłodzić w lodówce (ok. 20 min).

2. Jabłek nie obierać, zetrzeć na tarce, dodać rodzynki i olej.

3. Tortownicę posmarować olejem, posypać otrębami,

4. Ciasto zetrzeć na tarce, lekko ugnieść, zapiec w temp. 180 st. C ok. 20 min.

5. Na spód położyć jabłka, posypać migdałami i ponownie zapiekać około 20 min.

 

Przepis przesłany przez jednego z mieszkańców Otrębus

 

Angielskie babeczki z jagodami i otrębami


Składniki:

jogurt naturalny, 1 szkl.

mąka, 1 szkl.

otręby pszenne, 1 szkl.

soda, 1 łyżeczksa

proszek do pieczenia, 2 łyżeczki

jajko, 1 szt.

sól, 1/2 łyżeczki

brązowy cukier, 3/4 szkl.

jagody /mogą być też porzeczki/, 1 szkl.

olej, 1/2 szkl.

 

Wykonanie:

1. Nagrzać piekarnik do 175st. C.

2. Jogurt wymieszać z sodą.

3. Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i solą dodawać na przemian jogurt i cukier zmiksowany z jajkiem i olejem.

4. Do masy dodać zapach cytrynowy, otręby i wymieszać. Na końcu wrzucić jagody lekko oprószone mąką i delikatnie wymieszać.

5. Nałożyć do foremek i piec 40 minut. Jeść po wystygnięciu.

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://smaker.pl/

 

Dietetyczne ciasto proteinowe


Składniki:

jajka, 2

białko, 2 + 1

słodzik w proszku, 2 łyżki + 6 łyżek + 2 łyżki

proszek do pieczenia, 2 łyżeczki

serek homogenizowany naturalny 2%, 6 łyżek

otręby owsiane, 7 łyżek

otręby pszenne, 4 łyżki

kurkumina w płynie, kilka kropel

kakao, 1 łyżka

żółtka, 3

Mleko 0,5%, 1,5 szklanki

mąka kukurydziana, 2 łyżki

mleko w proszku odtłuszczone, 4 łyżki

aromat waniliowy, kilka kropel

 

Wykonanie:

1. Na ciasto: W misce mieszamy ze sobą 2 jajka, 2 białka, 2 łyżki słodziku, proszek do pieczenia, serek homogenizowany, otręby, kilka kropel aromatu waniliowego i kurkuminę. Wykładamy do blachy na tartę, wysmarowanej cieniutką warstwą oleju (użyłam ręcznika papierowego żeby zdjąć nadmiar). Pieczemy w 180 stopniach do złoty kolor.

2. Mleko zagotowujemy z mlekiem w proszku i aromatem wanilii. Mieszamy cały czas, bo mleko w proszku lubi opadać na dno. W tym czasie ucieramy 3 żółtka z 6 łyżkami słodzika i mąki kukurydzianej. Powstanie nam bardzo gęsta pasta, żeby ją lekko upłynnić dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka. Kiedy mleko zacznie się gotować, ściągamy z ognia i dodajemy pastę jajeczną. Energicznie mieszamy na małym ogniu, aż zgęstnieje.

3. Ubijamy pozostałe białko na sztywną pianę. Dodajemy 2 łyżki słodzika i kakao. Na upieczony spód kładziemy krem i sztywne białko. Wkładamy ponownie do piekarnika i podpiekamy, aż na zewnątrz zrobi się skorupka.

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://smaker.pl/

 

Kakaowe ciasteczka z otrąb


Składniki:

2 łyżki otrąb pszennych,

2 łyżki otrąb owsianych,

1 jajko,

2 łyżki chudego twarogu lub serka wiejskiego,

1 łyżeczka odtłuszczonego kakao,

3 tabletki słodzika,

pół łyżeczki proszku do pieczenia,

 

Wykonanie:

1. Do miski wsypujemy otręby, dodajemy proszek do pieczenia, kakao i rozdrobniony słodzik. Można użyć słodzika przeznaczonego specjalnie do wypieków. Wszystko mieszamy.

2. Dodajemy roztrzepane jajko i twaróg lub serek wiejski. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, lub blenderem jeśli chcemy uzyskać bardziej jednolitą masę.

3. Rozgrzewamy piekarnik do 200*C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub folią do pieczenia i łyżką nakładamy na nią powstałą masę, formując malutkie ciasteczka, w sporych odstępach, bo rozchodzą się na boki podczas pieczenia. Powinniśmy otrzymać 6 sztuk ciastek. Pieczemy 15-20 minut. Im dłużej, tym ciastka będą bardziej chrupiące.

Zamiast kakao możemy użyć cynamonu lub dowolnego aromatu.

4. Być może ciasteczka nie zachwycają wyglądem, jednak są pyszną, dietetyczną(i nie tylko) przekąską! :) Można je jeść same, ale dobrze smakują też posmarowane serkiem wiejskim :)

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://smaker.pl/

 

Tarta z otrębami i szpinakiem


Składniki:

CIASTO:

1 szklanka mąk i pszennej

20g otrębów pszennych

50g miękkiego masła

1 jajko

Ok. 3 łyżek wody

Szczypta soli

DODATKI:

125g liści szpinaku

150g śmietankowego serka naturalnego

Sól

Pieprz

Gałka muszkatołowa

270g fety

Jajko

150g gęstego jogurtu naturalnego

 

Wykonanie:

Zaczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę mieszamy z solą i otrębami, dodajemy miękkie masło, jajko i trochę wody. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie wałkujemy i przekładamy do formy do pieczenia tarty. Nakłuwamy widelcem, żeby nie powybrzuszało się podczas pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Szpinak myjemy, zalewamy wrzątkiem i przepłukujemy zimną wodą. Potem siekamy i mieszamy z serkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Jajko wbijamy do miski, dodajemy jogurt, sól, pieprz i gałkę i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos. Na spodzie tarty układamy szpinak z serkiem, fetę pokrojoną w kostkę i wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny.

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://www.gotujmy.pl/

 

Sernik nowojorski w wersji light


Składniki na spód pełnoziarnisty:

(proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm)

150 g herbatników pełnoziarnistych

25 g otrębów owsianych

25 g otrębów pszennych

70 g masła, roztopionego

 

Wykonanie:

Herbatniki zmielić w blenderze wraz z otrębami. Dodać do nich roztopione masło, wymieszać do powstania spójnej masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masą ciasteczkowo-otrębową wykleić dno tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Uwaga: masa jest dość rzadka, więc jeśli nie macie pewności, że Wasza tortownica jest szczelna, najlepiej zabezpieczcie ją dodatkowo, wykładając boki i spód tortownicy od zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej.

 

Składniki na masę serową:

750 g serka Philadelphia light albo innego kremowego serka o niskiej zawartości tłuszczu

180g cukru trzcinowego (można dodać więcej)

1 łyżka ekstraktu z wanilii

2 łyżki skórki otartej z cytryny

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 jajka

180 ml jogurtu naturalnego 0% / śmietany o niskiej zawartości tłuszczu

odrobina cukru pudru do oprószenia

 

Wykonanie:

Serek utrzeć z cukrem, wanilią i skórką otartą z cytryny. Dodać mąkę i wymieszać jedynie do połączenia się składników. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując przez 30 sekund. Delikatnie wmieszać jogurt/śmietanę.

Masę wylać na spód pełnoziarnisty. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C. Piec przez około 90-100 minut, aż masa zetnie się na środku. Jeśli chcecie, żeby sernik pozostał śnieżnobiały, należy przykryć go folią aluminiową już na samym początku pieczenia. Po upieczeniu zostawić w lekko uchylonym piekarniku przez minimum 2h. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na minimum 4h. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/