Dania mięsne

Boczek drobiowy z otrębami


Składniki:

2 piersi z kury

3 ząbki czosnku

2 papryczki chili bądź jedna

1 jajko

250 białego sera u mnie 0% tłuszczu

3 pieczarki

2 szalotki

3 łyżki zmiksowanych otrąb ( u mnie owsiane)

suszony rozmaryn do posypanie bądź inne zioło

pieprz, sól

 

Wykonanie:

1. Piersi przeciąć wzdłuż 2 razy, umyć, osuszyć. Pozostałe składnik wrzucić do miksera, prócz otrąb ( z papryczek odciąć zgrubiałą, zieloną część), dokładnie zmiksować, przyprawić.

2. Dodać otręby, wymieszać, odstawiać na około 10 min. Zaczynamy układanie, pierwsza idzie warstwa mięsna, potem serowa i znowu mięsna, ostatnia warstwa powinna być mięsna.

3. Posypać rozmarynem. Pieczemy 40 min w 200°C  ( termoobieg 180°C  ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.

4. Odstawić do ostygnięcia.

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://funandtaste.blogspot.com/

 

Otrębowe kotlety z piekarnika


Składniki:

20 dkg otrąb pszennych

10 dkg twarogu chudego

0,5 szklanki mleka 1,5%

2 jajka

2 ogórki kiszone

1 marchewka

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

sól, koperek

 

Wykonanie:

1. Ogórki, czosnek  i cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę, marchew starłam na tarce o dużych oczkach.

2. Wszystkie składniki włożyłam do dużej miski, wymieszałam ręką i odstawiłam na godzinę.

3. Po tym czasie uformowałam 12 sporych kotletów, piekłam je po 20 minut z każdej strony w temperaturze 200 stopni.

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://smacznie-zdrowo-tanio.blogspot.com/

 

Kotlety z ziemniaków i otrąb

Składniki:
ziemniaki ugotowane 8 szt
otręby 20 dag
mleko 1 szklanka
masło 4 łyżki
jajka 2 szt
sól 1 szt


Wykonanie:
1. Ziemniaki zmielić.

2.Otręby zmieszać z mlekiem i zostawić na 20 minut i połączyć z ziemniakami.

3. Dodać jajka i masło. Wszystko wymieszać.

4. Zrobić kotlety, obtaczać je w otrębach i smażyć na maśle.

 

Przepis przesłany przez jednego z mieszkańców Otrębus

 

Pierś kurczaka w otrębach

Składniki:
Pierś z kurczaka 1 szt. 
Sól, pieprz, papryka słodka, jarzynka, sos sojowy  do smaku 
Otręby owsiane 1 szklanka 
Olej 5-6 łyżek

 

Wykonanie:
1. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami, obficie posypać otrębami owsianymi, lekko dociskając otręby do mięsa. Smażyć na oleju, na piękny złocisty kolor.

2. Podawać z ziemniakami, ryżem, pieczywem, warzywami lub surówką.

 

Przepis przesłany przez jednego z mieszkańców Otrębus

 

Kotlet schabowy w pszennych otrębach


Składniki:

1/2 kg schab bez kości,

1/2 szkl otręby pszenne,

1/2 szkl bułka tarta,

1/2 szkl mąka,

2 szt jajka,

2 łyżki mleko,

1 ząbek czosnek,

pieprz,

Sól,

tłuszcz do smażenia

 

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje, zbić tłuczkiem, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, oprószyć pieprzem. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie mięso obtaczać w mące, roztrzepanych widelcem jajkach i pszennych otrębach wymieszanych z bułką tartą. Panierowane kotlety smażyć z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://www.gotujmy.pl/

 

Mielone z otrębami


Składniki:

0,50kg( dowolnego) mięsa mielonego

1 duże jajko

1 mała cebulka

4 łyżki otrębów pszennych lub owsianych

1/2 czerstwej bułki ( namoczyć w mleku)

1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego

3/4 płaskiej łyżeczki soli

 

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w szklance mleka i odcisnąć. Cebulę obrać i posiekać. Do mięsa dodać otręby, odciśniętą bułkę, posiekana cebulkę .Doprawić do smaku solą i przyprawa do mięsa mielonego. Masę mięsna wyrobić i uformować osiem kotletów. Mielone smażyć na oliwie z obu stron na rumiano. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką .

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://www.gotujmy.pl/