Pieczywo

Chleb otrębowy Dukana


Składniki:

1,5 szkl otrębów owsianych

0,5 szkl otrębów pszennych

1/3 szkl mąki kukurydzianej

150 serka wiejskiego

150g chudej maślanki

2 jaja

1 łyżeczka proszku dopieczenia

pół łyżeczki soli

 

Wykonanie:

1. Do miski wsypujemy otręby, mąkę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia i sól.

2. Dodajemy roztrzepane jajka, maślankę i serek.

3. Wszystko dobrze mieszamy.

4. Małą blaszkę keksówkę (18x7 lub mniejszą) natłuszczamy i wysypujemy otrębami, wykładamy ciasto.

5. Pieczemy 30 min w 180’C

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej http://smakuje.blox.pl/

 

Pszenne bułeczki z otrębami i pestkami dyni


Składniki:

300 g mąki pszennej

45 g otrębów pszennych

140 ml wody

100 ml mleka

15 g drożdży

2 płaski łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

10 g oliwy

ok 40 g pestek z dyni

 

Wykonanie:

1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut.

2. Do mąki i otrębów dodajemy pozostałe składniki, a w tym połowę z podanej porcji pestek dyni.

3. Na końcu dodajemy gotowy rozczyn i zagniatamy ciasto, które następnie powinno wyrastać około godziny.

4. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je delikatnie na podsypanej mąką stolnicy i formujemy prostokąt, który kroimy po środku wzdłuż dłuższego boku i trzy razy w poprzek uzyskując tym samym 8 prostokątów. Porcje ciasta układamy na papierze do pieczenia w odstępach minimum 2 centymetrów i pozwalamy wyrastać kolejne 30 minut.

5. Wyrośnięte prostokąty smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypujemy resztą pestek z dyni, które potem delikatnie dociskamy do ciasta aby po upieczeniu nie odpadały.

6. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, aż się zarumienią.

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/