Pizza

Pizza otrębowa


Składniki:

Ciasto:

6 łyżek otrębów owsianych

2 łyżki skrobi (lub mąki kukurydzianej)

1/5 szklanki mleka

1/3 - 1/2 małego opakowania drożdży (czyli 15-20gram)

szczypta cukru dla drożdży

1 jajko (najlepiej małe)

Sos:

dwie łyżeczki przecieru pomidorowego

łyżeczka pasty z pomidorów suszonych

ciepła woda

sól, pieprz, ostra papryka

Dodatki:

mała cebula

tuńczyk z puszki (w sosie własnym)

kapary (ok 1 łyżki)

ser żółty

oregano

bazylia

 

Wykonanie:

1. Otręby mielimy na puch. Drożdże wkładamy do kubeczka z ciepłym (ale nie za gorącym, bo "zabijemy" drożdże!) mlekiem z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia. Świeże drożdże często zastępuję suchymi drożdżami, wsypuję pół opakowania i całe to rozpuszczanie drożdży w mleku mam z głowy ;)

2. Mieszamy drożdże z otrębami, solimy odrobinę, dodajemy jajo i skrobię/mąkę, mieszamy i na blachę!

3. Na ciasto wykładamy sos. Maziamy tak, żeby całe ciasto było nim pokryte łącznie z brzegami.

4. Na sos pokrojona w kostkę cebula i odsączony z zalewy tuńczyk. Kapary można rzucić na pizzę w całości, albo lekko pokroić. Posypujemy oregano i bazylią i kładziemy starty lub pokrojony ser.

5. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, na "dół" przez pierwsze 15 minut i na "górę i dół" przez kolejne 5-10 minut.

6. Na sos czosnkowy potrzebujemy pół dużego kubełka jogurtu naturalnego, dwie łyżeczki majonezu (u mnie Pomorski), dwa ząbki czosnku, sól i pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy wszystkie składniki.

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://dobrejedzonka.blogspot.com/