
Omlet z otrębami
Składniki dla 2 osób:
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka powideł śliwkowych
- na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Składniki dobrze wymieszaj i smaż na 2 łyżkach oleju roślinnego. Omlety wychodzą dość zwarte, ale to zdrowsza alternatywa do tradycyjnego omleta.
Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://conaobiad.wordpress.com/
Otrębowe placki
Składniki:
2 łyżki stołowe otrąb owsianych
2 łyżki stołowe otrąb pszennych
1 łyżka stołowa serka homogenizowanego
1 jajko
sól/ cukier/ cynamon - do smaku wg uznania
Wykonanie:
1. Składniki połączyć i dobrze ubić na gładką masę.
2. Smażyć 1 minutę z każdej strony na nieprzywierającej patelni posmarowanej dwiema kroplami oliwy za pomocą papierowego ręcznika.
Dłuższe smażenie zwiększa chrupkość.
Przepis przesłany przez jednego z mieszkańców Otrębus
Placek z otrębami
Składniki:
otręby- 2 szklanki
mąka pszenna- 1 szklanka
mleko- 1 szklanka
soda- 1 łyżeczka
olej- 1/2 szklanki
cukier- 1/2 szklanki
dżem- 2 łyżki
jajko
Wykonanie:
1. W mleku rozpuścić sodę, wymieszać wszystkie składniki.
2. Piec w dużej blaszce, w temperaturze 180 stopni, do momentu aż włożony patyczek będzie suchy.
Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://potrawyregionalne.blogspot.com/
Placuszki marchewkowe z otrębami
Składniki:
400gr marchewki
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
2/3 szklanki mleka
3-4 łyżki otrębów (u mnie miks: pszenne, żytnie i zarodki)
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek lub dowolnego oleju
sól i pieprz
2 łyżeczki papryki mielonej
dowolne przyprawy u mnie łyżeczka tymianku i natki pietruszki
Wykonanie:
1. Marchewkę obieramy, kroimy w talarki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie w misce mieszamy mąkę, otręby, przyprawy. Czosnek siekamy drobno.
2. Gdy marchewka jest już miękka odcedzamy ją i przelewamy zimną wodą.
3. Do miski z mąką wlewamy mleko, wrzucamy marchewkę i wbijamy jajko. Dodajemy czosnek.
4. Wszystko mieszamy i blenderujemy dokładnie, żeby nie było większych kawałków marchewki.
5. Jeżeli konsystencja wydaje nam się za rzadka można dosypać otrębów.
6. Smażymy małe placuszki na teflonowej patelni posmarowanej lekko oliwą. Ja dodatkowo piekłam je w piekarniku przez 7-10 minut.
7. U mnie były z miksem warzyw z suszonymi pomidorami, ale myślę, że świetne będą z dowolnymi sosami - np czosnkowym lub śmietaną ze szczypiorkiem.
Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://feed-me-better.blogspot.com/
Naleśnikowe trójkąty
Składniki:
Szklanka mąki
2 łyżki otrębów pszennych
Szczypta soli
Szklanka mleka
2 jajka
Olej
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z otrębami i solą, dolewamy mleko i całość mieszamy. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka za pomocą widelca. Jajka dolewamy do reszty składników i całość mieszamy, do połączenia się wszystkich składników. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Wychodzą mi z tego przepisu 3 grube naleśniki smażone na patelni o średnicy 24 cm. Usmażone naleśniki kroimy ostrym nożem na trójkąty i podajemy z ulubionym dżemem.
Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://www.gotujmy.pl/
Otrębowe naleśniki z jagodami
Składniki:
100 g otrąb owsianych (zmiksowanych na mąkę)
1 łyżka ksylitolu bądź cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 ml mleko o% tłuszczu
60 ml wody gazowanej
120 g jagód
Do polania: syrop klonowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki (prócz jagód) dokładnie ze sobą połączyć, odstawić na kilka minutek by zgęstniało. Dodać jagody, wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Podawać polane podgrzanym syropem klonowym.
Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://funandtaste.blogspot.com/
Orkiszowe naleśniki z otrębami
Składniki na 6 nalesników:
szklanka mąki orkiszowej (u mnie razowa)
6 łyżek otrębów zmielonych na puch (u mnie owsiane i pszenne)
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanka wody
1 łyżka oleju
jajko (u mnie XL)
sól (spora szczypta)
cukier do smaku (można pominąć, ja akurat w ciepłej wodzie rozpuściłem 4 tabletki słodzika, zamiast cukru)
ewentualnie aromat (u mnie śmietankowy Gellwe, bosko pachnie :))
nadzienie:
duży banan
4 łyżki serka homo
dżem
otręby granulowane (u mnie truskawka, czarna porzeczka, żurawina)
Wykonanie:
Wszystko miksujemy. Smażymy na teflonie, ewentualnie przecierając ręcznikiem nasączonym olejem, jak ktoś ma kiepską patelnię.
Banana miksujemy z bananem. Smarujemy tym naleśnika, kładziemy łyżeczkę dżemu, rozsmarowujemy, i posypujemy otrębami. Ja zawijam później w "krokieta", kładę na to łyżeczkę dżemu i znowu sypię otrębami.
Nie odstawiać i "czekać na ciasto", bo otręby wchłoną cały płyn i zrobi się gęsta papka.
Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://mencooker.blogspot.com/