Przystawki

Grzyby panierowane w otrębach

 

SKŁADNIKI:

(1 porcja):

15 dag grzybów

1 jajko

Otręby pszenne, mąka

Olej

Sól do smaku

 

Wykonanie:

Grzyby można lekko zamarynować w wodzie z octem 4-5 minut. Dużym okazom oderwać nóżki, mniejsze zostawić w całości. Obtoczyć grzyby w osolonej mące, ubitym jajku i na koniec w otrębach. Wrzucić następnie na rozgrzany olej i smażyć na mniejszym ogniu, aż się zarumienią.

 

Przepis został zaczerpnięty ze strony internetowej: http://gotujemy.pl/

 

Tosty otrębowe


Składniki:

2 łyżki otrąb owsianych,

2 łyżki otrąb pszennych,

1 łyżka chudego serka wiejskiego,

1 jajko,

Przyprawy: zioła wedle uznania, szczypta pieprzu,

Dodatki: dowolne, ja użyłam chudej wędliny, pomidora i ogórka zielonego,

 

Wykonanie:

1. Otręby wsypujemy do miski, wbijamy do nich jajko i dodajemy serek wiejski. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Jeśli chcemy, dodajemy do smaku ulubione przyprawy, zioła itp.

2. Sandwicher rozgrzewamy, jeśli to konieczne, smarujemy go kroplą oliwy z oliwek. Przygotowaną masę nakładamy na sandwicher i pieczemy 5 minut. Po tym czasie tosty powinny być prawie gotowe. Nakładamy na nie dodatki, w moim przypadku: po plasterku wędliny, pomidora i ogórka i smażymy jeszcze 3-5 minut, aż wszystko się dobrze podpiecze.

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://smaker.pl/

 

Gofry z Muesli


Składniki (na ok. 6 gofrów):

75 g margaryny

50 g miodu

1 łyżka startej skorki pomarańczowej

szczypta soli

2 jajka (M)

70 g mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej)

50 g otrąb owsianych (lub innych)

50 g muesli naturalnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80 ml mleka sojowego (może być krowie)

 

Wykonanie:

Masło utrzeć z miodem na gładką masę. Pojedynczo dodać do niej jajka i dokładnie wymieszać.

W drugim misce przygotować wszystkie suche składniki i powoli wsypywać jej zawartość do masła z jajkami. Na koniec dodać mleko i skórkę pomarańczową.

Ciasto powinno być dość gęste, by nie wypływało bokami z gofrownicy gdy wafle będą rosnąć.

Nagrzaną gofrownicę posmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju. Na jednego gofra przypadają przeważnie 2 czubate łyżki masy, które lekko rozprowadzamy na boki.

Smażymy przynajmniej 3 minuty, po czym można sprawdzić czy wafel już odchodzi od teflonu gdy lekko uchylimy pokrywę i jest wystarczająco zarumieniony.

Ja lubię troszkę przetrzymać gofry, żeby miały chrupiącą skórkę. Gotowe.

Każdy wafel studzimy na kratce. Jak widzicie na zdjęciu, używam do tego suszarki do naczyń, która jest już dla nas za mała i przeszła na gofrową emeryturę :) Nigdy nie wiadomo co się w kuchni przyda

Moje gofry wylądowały na talerzach w towarzystwie sojowego jogurtu, świeżych owoców i sosu kawowego (twarożek śmietankowy z dodatkiem cukru pudru i dobrej kawy rozpuszczalnej).

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://moniczkawkuchni.blogspot.com/

 

Owsiane tartaletki


Składniki:

- 100 g płatków owsianych

- 20 g otrębów

- 30 g wiórków kokosowych

- pół szklanki puree jabłkowego*

- pół szklanki mleka

- 3 kropelki aromatu waniliowego

- pół łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

Płatki, otręby, wiórki i cynamon mieszamy w misce.

Dodajemy *puree jabłkowe i mieszamy.

Dolewamy mleka z aromatem waniliowym.

Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej ale nie stałej owsianki. Odstawiamy na bok.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Foremki smarujemy masłem. Ważne by zrobić to dokładnie bo inaczej nie wyjmiemy później  spodów z foremek.

Gdy płatki lekko zmiękną ( u mnie po ok. 10 minutach) wykładamy foremki mieszanką tak, aby stworzyć cienką ale spójną warstwę ciasta.

Pieczemy przez ok. 15 minut do zrumienienia.

 

Pozostawiamy do wystygnięcia i nadziewamy czym tylko sobie życzymy. Mi najbardziej smakowały z masłem orzechowym i bananem, mamie z dżemem truskawkowym i kremem karpatkowym. Na śniadanie polecam z serkiem waniliowym. Szybkie w przygotowaniu, zdrowe i zaskakująco pyszne.

* puree blendując domowy mus jabłkowy

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://drobinkismakow.blogspot.com/

 

„Pieczeń” otrębowa


Składniki:

25 dkg chudego twarogu

6 łyżek otrąb żytnich

6 łyżek płatków owsianych

2 jajka

suszona pietruszka

czosnek staropolski

sól, pieprz

 

Wykonanie:

Twaróg rozgniatamy widelcem z jajkami, dodajemy otręby, płatki owsiane, dosypujemyt sporo czosnku staropolskiego, soli i pieprzu oraz sporo suszonej pietruszki zielonej. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, aby otręby i płatki napęczniały. Formę keksowa wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej masę twarogowo - otrębową i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu kroimy "pieczeń" w paseczki i podajemy z czerwoną surówką.

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://smacznie-zdrowo-tanio.blogspot.com/

 

OTRĘBOWY KOKTAJL Z GOTOWANYMI NA PARZE OWOCAMI


Składniki:

Otręby żytnie- 2 łyżki+ odrobina do posypania

Mleko 0,5%- 1/3 szklanki

Banan- 1 średni

Jabłko- 1 średnie

Śliwka suszona- 1

Cynamon sypki- 1 łyżeczka

Imbir sypki- szczypta

Fruktoza- 1 łyżka- opcjonalnie

 

Wykonanie:

Jabłko obieramy i kroimy na malutkie kawałeczki, banana obranego ze skórki również kroimy na cieniutkie plasterki i wrzucamy do parowaru - układamy na jabłkach. Posypujemy przyprawami. Gotujemy 20min.W tym czasie do szklanki wsypujemy otręby i zalewamy je ciepłym mlekiem. Możemy dosłodzić. Ugotowane owoce rozdziubujemy widelcem na papkę, możemy też zmiksować. Wkładamy je do szklanki. Na wierzch kładziemy śliwkę pokrojona w plasterki i posypujemy otrębami.

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/

 

Orzechowy placek owsiany


Składniki:

2 + 2 łyżki płatków owsianych

1 łyżeczka otrębów pszennych

2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej

1 łyżeczka (czubata) masła orzechowego

1/2 łyżeczki miodu

1/2 proszku do pieczenia

1 jajko

rodzynki

orzeszki ziemne

150ml mleka

 

Wykonanie:

2 łyżki płatków zalać mlekiem i dodać miód i zostawić na noc/ugotować. Do porządnie spęczniałej masy dodajemy resztę płatków, otręby, mąkę, jajka, masło i dodatki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy na rozgrzany teflon i smażymy po 5-7minut z każdej strony.

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/