Zapiekanki

Zapiekanka rybna z otrębami:


Przygotowanie:

Kaszę jaglaną zalewamy wodą w proporcji 1:1,5, solimy i gotujemy na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy masło, podduszamy pokrojoną w pióra cebulę oraz w krążki pora. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojoną w paski rybę (ja używam miruny lub dorsza, wcześniej natartą solą i pieprzem oraz skropioną sokiem z cytryny), solimy, pieprzymy, ewentualnie doprawiamy ziołami prowansalskimi i smażymy chwilę. Po kilku minutach wlewamy kartonik śmietany 18 procentowej, zagotowujemy.

Kaszę przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą, posypujemy otrębami, dodajemy rybę z warzywami. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika. Przed podaniem można posypać natką pietruszki oraz tartym żółtym serem.

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://naszesmaki.blox.pl/