Zupy

Żurek z otrębami


Składniki na 4 porcje:

Zakwas:

2 łyżki stołowe otrąb żytnich „Kupiec”

2 łyżki zakwasu żytniego

1 szklanka letniej przegotowanej wody

1 ząbek czosnku

Zupa:

750ml wywaru mięsno-jarzynowego

cały zakwas

2 ziemniaki

1 cebula

100g kiełbasy

4 jajka ugotowane na twardo

1 łyżeczka startego chrzanu

2 łyżeczki śmietany 18% tł.

1 łyżka masła

 

Wykonanie:

1. Do litrowego słoika wsypuję otręby żytnie. Dodaję zakwas  chlebowy i czosnek. Wlewam szklankę letniej, przegotowanej wody, zakręcam i odstawiam na 24 godziny.

2. Cebulę obieram i drobno kroję. Roztapiam na patelni masło i obsmażam ją na jasnozłoty kolor.

3. Ziemniaki obieram i kroję w dużą kostkę.

4. Do gorącego wywaru  dodaję usmażoną cebulę (bez tłuszczu) i ziemniaki. Gotuję, aż będą miękkie. 5. Wówczas wlewam cały zakwas razem z otrębami i gotuje alej na małym ogniu. W tym czasie kiełbasę kroję w cienkie plasterki i obsmażam na rumiano na tłuszczu od smażenia cebuli. Dodaję do zupy.

6. Doprawiam solą, pieprzem i chrzanem. Śmietanę rozrabiam z odrobiną soli i wlewam do zupy.

7. Jajka obieram i kroję na ćwiartki. Rozkładam na talerze. Nalewam zupę i delektuję się jej  smakiem.

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/

 

Wegetariańska grochówa z otrębami


Składniki na garnek 4 litrowy zupy:

350g grochu łuskanego (można i więcej, ja tylko tyle miałem w domu)

300g marchwi

200g pietruszki

150g selera

4 kostki rosołowe, 2 łyżki wegety, przyprawa do flaków, świeżo zmielony pieprz, papryka ostra

8g majeranku (całe opakowanie, miałem jakieś z Tesco)

18 łyżek otrębów(u mnie z czubkiem, po 6 żytnich, owsianych, pszennych)

 

Wykonanie:

Groch płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Dodajemy starte na tarce warzywa i gotujemy około godziny. Na 20 minut przed końcem gotowania dorzucam przyprawy, ale ostrożnie z wegetą - jeśli zupa jest za słona - pomijamy. (ewentualnie jeśli przesolimy wrzucamy 3 kartofle, ale później musimy je wyłowić i wyrzucić - będą ugotowane ale bardzo słone).Otręby dodaje pod sam koniec. W zasadzie można je już wmieszać do zupy która się nie gotuje.

 

Przepis i zdjęcie zostały zaczerpnięte ze strony internetowej: http://mencooker.blogspot.com/