Henryk Bielski

Urodzony 19-ego stycznia 1935 r. we Lwowie. Reżyser filmowy i telewizyjny, muzyk oraz aktor drugoplanowy. Mieszkaniec Otrębus. Od roku 1960 asystent reżysera i II reżyser. W 1976 zadebiutował, jako reżyser filmu fabularnego.


W młodości, jako tancerz Zespołu Pieśni i Tańca "Mazowsze", wystąpił wraz z zespołem w filmie dokumentalnym "Mazowsze" (1951) oraz w "Przygodzie na Mariensztacie" (1953). Podczas pracy w "Mazowszu" ukończył Średnią Szkołę Muzyczną w Warszawie oraz Zawodowe Studium Szkoleniowe przy Państwowym Zespole Pieśni i Tańca "Mazowsze" im. T. Sygietyńskiego w Karolinie. Zajmuje się także reżyserią teatralną. Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich (od roku 1973).

Ważniejsze daty:

  • 1935. 01. 19 - Data urodzenia (Nowosiółka)
  • 1955 - Odznaczenie (Srebrny Krzyż Zasługi przyznany z okazji 5-lecia Zespołu Pieśni i Tańca "Mazowsze" za "osiągnięcia artystyczne i zasługi w dziedzinie popularyzacji polskich pieśni i tańca ludowego w kraju i za granicą")
  • 1962 - Wykształcenie - rok ukończenia studiów (Wydział Reżyserii moskiewskiego WGIK-u)
  • 1975 - Odznaczenie (Złoty Krzyż Zasługi z okazji 40-lecia kinematografii)
  • 1980 - Odznaczenie (Odznaka "Zasłużony Działacz Kultury")
  • 1983 - Odznaczenie (Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski)
  • 1988 - Odznaczenie ("Złota Syrenka" za zasługi dla miasta stołecznego Warszawy)
  • 2007 - Odznaczenie (Medal i Dyplom Honorowy Stowarzyszenia Współpracy "Polska-Wschód" za "wybitne osiągnięcia i zasługi w popularyzacji kultury naszych wschodnich sąsiadów")

 

Filmografia:

  • 1988 - WARSZAWSKIE GOŁĘBIE Reżyseria,
  • 1987 - BALLADA O JANUSZKU Reżyseria,
  • 1985 - CHRZEŚNIAK Reżyseria,
  • 1983 - PASTORALE HEROICA Reżyseria,
  • 1979 - GWIAZDY PORANNE Reżyseria,
  • 1978 - KOTY TO DRANIE Reżyseria,
  • 1976 - HASŁO Reżyseria,
  • 1974 - ZAPAMIĘTAJ IMIĘ SWOJE Współpraca reżyserska,
  • 1972 - KOPERNIK Reżyser II,
  • 1972 - KOPERNIK (serial tv) Współpraca reżyserska,
  • 1970 - PROM Reżyser II,
  • 1969 - JARZĘBINA CZERWONA Reżyser II,
  • 1968 - HRABINA COSEL Reżyser II,
  • 1968 - HRABINA COSEL (serial tv) Współpraca reżyserska,
  • 1968 - RUCHOME PIASKI Reżyser II,
  • 1966 - DON GABRIEL Współpraca reżyserska,
  • 1966 - KONTRYBUCJA Współpraca reżyserska,
  • 1966 - ZEJŚCIE DO PIEKŁA Współpraca reżyserska,
  • 1965 - FARAON Współpraca reżyserska,
  • 1964 - PRZERWANY LOT Współpraca reżyserska,
  • 1963 - PAMIĘTNIK PANI HANKI Współpraca reżyserska,
  • 1963 - SMARKULA Współpraca reżyserska,
  • 1963 - WIANO Współpraca reżyserska,
  • 1962 - SPOTKANIE W BAJCE Współpraca reżyserska,
  • 1960 - MĄŻ SWOJEJ ŻONY Asystent reżysera,
  • 1953 - PRZYGODA NA MARIENSZTACIE Obsada aktorska (członek zespołu pieśni i tańca ze Złocieńca; nie występuje w czołówce)

 

Nagrody indywidualne:

  • 1986 - CHRZEŚNIAK Nagroda Szefa Kinematografii za twórczość filmową w dziedzinie filmu fabularnego za rok 1985; nazwa nagrody: Nagroda Kinematografii za najwybitniejsze osiągnięcia programowe w dziedzinie filmu
  • 1986 - CHRZEŚNIAK Karlovy Vary (Międzynarodowy Festiwal Filmowy) Nagroda Centralnej Rady Związków Zawodowych przyznana przez Jury festiwalu
  • 1984 - PASTORALE HEROICA Nagroda Ministra Obrony Narodowej I stopnia
  • 1983 - PASTORALE HEROICA Moskwa (Międzynarodowy Festiwal Filmowy) Nagroda Komitetu Obrońców Pokoju przyznana przez Jury festiwalu
  • 1979 - GWIAZDY PORANNE Nagroda Ministra Obrony Narodowej III stopnia

 

Inne nagrody dla ważniejszych filmów:

  • 1989 - BALLADA O JANUSZKU Złoty Ekran (przyznawany przez pismo "Ekran") za rolę w serialu (za rok 1988), nagrodę otrzymał/a Lidia Fiedosiejewa-Szukszyna
  • 1989 - BALLADA O JANUSZKU Nagroda Towarzystwa Miłośników Ziemi Lubińskiej, nagrodę otrzymał/a Jarosław Góral
  • 1984 - PASTORALE HEROICA Nagroda Ministra Obrony Narodowej I stopnia, nagrodę otrzymał/a Krystyna Królówna
  • 1984 - PASTORALE HEROICA Nagroda Ministra Obrony Narodowej I stopnia, nagrodę otrzymał/a Wirgiliusz Gryń
  • 1983 - PASTORALE HEROICA Moskwa (MFF) nagroda za rolę męską, nagrodę otrzymał/a Wirgiliusz Gryń
  • 1979 - GWIAZDY PORANNE Nagroda Ministra Obrony Narodowej III stopnia, nagrodę otrzymał/a Ewa Petelska

http://www.filmpolski.pl/

Komentarze

Komentarze mogą być dodawane i oglądane tylko przez zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub zarejestruj jeśli jeszcze nie posiadasz konta.

Powrót